Боб Плакия

Бобът на фурна е едно традиционно ястие, на богатия вкус на което може да се насладим по всяко време на годината.

Продукти:

  • 2 ч.ч. Трапезен боб
  • 2 гл. лук
  • 6 домата
  • 2 моркова
  • 3 ск. чесън
  • сушени чушлета
  • целина, черен пипер, червен пипер, джоджен, сол
  • олио

Начин на приготвяне:

Сваряваме боба и го посоляваме, след което добавяме и сухите чушлета.
Нарязваме лука на не много ситно. Нарязваме моркова и целината на дребни кубчета. Нарязваме чесъна на ситно. Обелваме доматите и ги режем на кубчета.
Запържваме в тиган лука, целината и морковите в нагорещена мазнина до омекване. Добавяме червен пипер, разбъркваме и веднага гасим с доматите. Задушаваме за около 10 минути.

Изсипваме боба в тавичка, върху него - задушените зеленчуци и подправките, и заливаме с 2 с.л. олио. Запичаме в силна фурна за около 20-30 минути.